2011 m. rugpjūčio 20 d., šeštadienis

Kai lyja...

Kai lyja, galima tūnoti namuose... Kai lyja, galima sėdėti ant palangės ir gurkšnoti aviečių ar mėtų arbatą... Dar galima sėsti į mašiniuką ir dumti į Blusų festivalį... Pabuvojom, sulijom, tačiau buvo linksma. Paragavom Tų kepėjų meduolių (rekomenduojame, laaabai skanu), įsigijome keletą naudotų daiktelių, grįždami grybavom (aišku, per miškus prieš tai jau tikriausiai buvo perėjusios dzūkų mergos :), nes radom vos dvi ūmėdėles)... Taip prabėgo labai lietingas šeštadienis.

Žaislų turgus ir dėdės Juozo kopėčios

O po miškus pavaikštinėjus, po šlapias pievas pabraidinėjus, norėtųsi šilto ir daržoviško. Paprastas ir lengvas pasirodė toks cukinijų apkepėlis.

Cukinijų ir pomidorų apkepas

pusė didesnės sukinijos arba viena maža,
2 dideli pomidorai,
svogūnas,
2 -3 skiltelės česnako,
nedidukas baklažanas,
sauja kita fermentinio sūrio,
druskos ir pipirų,
čiobrelių, baziliko arba kitokių mėgiamų žolelių,
aliejaus

Nulupame baklažaną, susmulkiname kubeliais, dedame į kiaurasamtį ir apibarstome druska. Kiaurasamtį paliekame 30 minučių kabėti virš dubens ar kriauklės. Vėliau aliejuje pakepiname smulkintą česnaką ir svogūną, kol švelniai pagelsta. Keptuvės turinį perkeliame į indą, kuriame kepsime apkepą.
Toje pačioje keptuvėje su šlakeliu aliejaus pakepiname nusausintą baklažaną iki kol jis tampa rusvas. Sumaišome su svogūnų mase.
Įkaitiname orkaitę. Ant svogūnų-baklažano masės sluoksniuojame plonomis skiltelėmis pjaustytą pomidorą ir cukiniją. Pabarstome druska, pipirais, žolelėmis, tarkuotu fermentiniu sūriu ir šauname į orkaitę. Kepame apie 30 min.



Skanaus :)

Adaptuota pagal Saveur

2011 m. rugpjūčio 15 d., pirmadienis

Persikų tart'as, arba tobulo pyrago recepto paieškos

Pastaruoju metu dažniau nei įprastai norisi sumeistrauti ką nors saldaus, ypač kai persikų, nektarinų ir kitokių gėrybių metas. Vis ieškojau puikaus pyrago recepto, kuris nebūtų sunkus, painus. Norėjau rasti lengvo, puraus pyrago receptą ir užtikau šį - išorė trapi, vidus toks kreminis, minkštutis. Su vanilės nata - tiesiog pats puikiausias tart (taip užsieniuose vadinami tokie pyragai) bet kokiai progai. Įdarui galima rinktis ir kitokius kietesnius, ne vandeningus vaisius - slyvas, nektarinus, figas ar kt.
 

Receptas adaptuotas pagal Always with butter (puikios nuotraukos ir be galo skaniai atrodantys patiekalai). Originale nurodyta naudoti migdolų miltus, tačiau puikiai suveikia ir kukurūzų.


Tešlai
8 šaukštai minkšto sviesto,
0,5 (55 g) puodelio cukraus,
pora lašų vanilės esencijos,
0,5 šaukštelio druskos,
190-200 g miltų,
2 šaukštai migdolų arba kukurūzų miltų,

Įdarui
0,5 puodelio riebios grietinėlės,
1 kiaušinis,
2 šaukštai skysto medaus,
2 šaukštai migdolų arba kukurūzų miltų,
4-5 persikai,
cukraus pudros pabarstymui

Įkaitiname orkaitę. Kepimo formą (didesnę arba kelias mažas) ištepame sviestu. Tešlai ištirpiname sviestą. Kai jis atvėsta, sumaišome su cukrumi, kol susidaro vientisa masė. Pridedame likusius ingredientus. Tešlą suminkome ir paskirstome kepimo formoje. Prispaudžiame apačią ir šonus. kepame tešlą orkaitėje apie 20 min, kol tešla truputį pakyla. Išimtą tešlą pabarstome kukurūzų miltais.
Ruošiame įdarą: sumaišome grietinėlę, kiaušinį, medų iki vientisos masės. Įberiame miltus, dar kartą išmaišome. Ant tešlos suguldome skiltelėmis pjaustytus vaisius ir užpilame juos grietinėlės mase. Geriausia, kad vaisiai nepaskęstų skystyje. Šauname pyragą į orkaitę ir kepame apie 30-50 minučių. Iškepusį gardėsį pabarstome cukraus pudra ir jei jau nekantraujame, galime ragauti :)



Skanaus :)

Šaltinis: Always with butter

2011 m. rugpjūčio 11 d., ketvirtadienis

Moliūgų derėjimo metas

Atostogos pasibaigė, vasara jau irgi pabaigos link juda, vėl lietus lietus. Kažkaip ir rudenėjančios nuotaikos plinta. Bet štai močiutės darže užtikau tokį gražuolį moliūgą ir baisiai apsidžiaugiau - oi kiek visko skanaus galima prisigaminti - sriubos, keksai, pyragai, troškiniai ir dar daug kitokio gerumo. Taigi parsigabenau į namučius ir dabar vis po truputį pjaunu ir ruošiu, o pirmiausia bei lengviausia - trinta sriuba.
Moliūgų sriubos variacijų yra begalės - su rytietišku akcentu, su grietinėle, su kitomis daržovėmis, su keptais moliūgais, su nekeptais moliūgais... Žodžiu, fantazijos ir skonio reikalas. Man vienas geriausių kol kas yra Beatos pirmojoje knygoje pateiktas receptas. Tad, imame gabalą oranžinio skanumo ir pirmyn...



Trinta keptų moliūgų sriuba

Dideliam puodui reikės:
apie 700 g moliūgo,
svogūno,
3-4 česnakų skiltelių,
keleto šviežio čiobrelio šakelių,
sultinio,
druskos ir pipirų,
aliejaus


Supjaustome moliūgą kelių centimetrų dydžio kubeliais, nulupame odelę, dedame į kepimo skardą. Šalia dedame ketvirčiais supjaustytus svogūnus ir nuluptas česnako skilteles. Pašlakstome aliejumi, pabarstome druska ir pipirais. Viską išmaišome rankomis ir ant daržovių užmetame čiobrelio šakeles. Šauname į įkaitintą orkaite ir kepame, kol moliūgas suminkštėja (apie pusę valandos).



Iškepusį moliūgą verčiame į sriubos puodą, išrankiojame čiobrelius, užpilame sultiniu, kad truputį apsemtų moliūgą. Paverdame apie 10 minučių. Viską sutriname trintuvu. Jei trūksta sūrumo ar aštrumo, pridedame dar prieskonių. Galima sriubą pagardinti šlakeliu grietinėlės.

Skanaus :)

Šaltinis: B. Nicholson "Beatos virtuvė"

2011 m. rugpjūčio 4 d., ketvirtadienis

Kai susiguli įspūdžiai

Buvom Europoj. Nors ir patys esam Europos vidurys, visgi gaila - tik geografinis, - todėl kitokios (jausmingesnės, multikultūriškesnės, o gal net kultūriškesnės) atmosferos ieškoti išdūmėm svetur. Pabuvojome Prahoje, gėrėjomės Viena ir pagaliau gėrėme vyną Budapešte (vien dėl vakarinio Dunojaus vaizdo verta ten nuvykti). Labai norėtųsi grįžti be pakeleivių komandos ir ramiai, palengva paklaidžioti po mažas ir tokias jaukias šių miestų gatveles, išnaršyti visus knygynus (juose tikriausiai jau ir dabar praleidom daugiau laisvo laiko nei kitur :)) Po keliones supranti, kad kelios valandos naujame netyrinėtame mieste yra tik trupinėlis - per tokį trumpą laiką sunku pajusti savitą miesto ritmą, kvėpavimą. Na, nieko trynėme Mocartui koją, todėl pagal nutylėjimą, proga pabuvoti svetur dar turėtų pasitaikyti.
Kelią vis plovė lietus, tačiau ispūdžių - pilnas krepšys :) Prisiminus tą šlapią dalyką, lietumi pramintą, lydėjusį mus visas dienas bevaikščiojančius po miestus ir besižvalgančius į žmones, daiktus, pastatus, šunis, kates, vartus, suoliukus, marcipaninius šedevrus bei daugybę kitų objektų, prie arbatos nejučia užsimanai saldaus. O kai persikų metas - kaip tik proga išbandyti naują receptą.







Persikų ir mėlynių pyragas

Tešlai:

400 g miltų,
200 g minkšto sviesto,
1 šaukštelis druskos,
1 šaukštelis cukraus,
apie 0,5 puodelio ledinio vandens

Įdarui:
4-5 persikų,
puodelio mėlynių (gali būti ir daugiau),
4-5 šaukštai cukraus (priklausomai kaip saldžiai mėgstate),
šaukštas miltų,
0,5 citrinos sulčių


Tešlai sumaišome sausus produktus. Dedame svietą ir mikseriu maišome apie 10 sekundžių. Po truputį pilame ledinį vandenį, kol gausis vientisa masė. Paruoštą tešlą padaliname į dvi dalis, susukame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui.



Įkaitiname orkaitę. Vieną atšaldytos tešlos gabalą iškočiojame ir klojame jį į riebalais pateptą 22 cm skersmens (arba tokią, kuri jums mieliausia, nebūtinai tik tokių išmatavimų :) kepimo formą ir vėl kišame į šaldytuvą, kol paruošime įdarą.



Dubenyje sumaišome įdarui skirtus produktus ir pilame į tešla išklotą formą. Iškočiojame antrąjį tešlos gabalėlį ir supjaustome juostelėmis. Iš tešlos juostelių supiname pyrago viršų. Kaip tai padaryti, galite rasti čia. Šauname pyragą į orkaitę ir po 40-50 minučių jau galima ragauti labai vaisinio ir gardaus deserto :)


Skanaus :)

Šaltinis: honey & jam