2012 m. vasario 6 d., pirmadienis

Kuminais dvelkianti sriuba

Ar galite patikėti, kad mažiau nei po mėnesio bus pavasaris? Ne, nes dabar taip šalta? Na, tai kas... šaltis praeis, sniegas nutirps, kailinukus vėl grūsim kuo giliau į spintą ir pamiršim veriantį speigą. Bet kol kas tenka šildytis ir vienas patikimiausių būdų - dubenėlis šiltos skanios sriubos. O jei ji pagardinta trupučiu aitrumo, dar šauniau... Su kiekvienu tokio gėrio šaukštu į namus grįžta harmonija :) Budistų vienuolis Thich Nhat Hanh yra pasakęs, kad arbatą reikia gerti lėtai, tarsi tai būtų pasaulio ašis, neskubant į ateitį. Perfrazuojant galima tą patį tarti ir apie jaukias sriubas žiemą - mėgaukimės lėtai ir tikrai. O ateitis pati atkeliaus...

Trinta žirnių sriuba su kuminais

3 stiklinės per naktį mirkytų žirnių,
vidutinis svogūnas, 
morka,
ekologiško sultinio kubelis,
apie 1,5 l vandens

0,5 šaukštelio kumino,
šaukštas sviesto,
druskos ir pipirų

Sutarkuojame morką, smulkiai supjaustome svogūną ir viską pakepiname svieste kartu su kuminu. Kai daržovės suminkštėja, dedame nukoštus žirnius, sultinio kubelį ir užpilame vandeniu. Paskaninkite druska ir pipirais ir užvirkite. Kai žirniai suminkštės ir truputį pasileis, nukelkite nuo ugnies ir sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu. Jei per tiršta, pilkite dar karšto vandens ir pakaitinkite iki užvirimo.




Skanaus :)

2012 m. vasario 1 d., trečiadienis

Po pusiaužiemio pavasario link

Vasaris. Jau vasaris. Kai dar nosį kanda speigas, kai virdulys vis kaičiamas, kai vis garuoja arbata... Kai taip ilgu ir noris šokolado... Kažkodėl... Kai sąžinė vis prikiša, kad seniai čia lankytasi ir dalintasi virtuviniais nuotykiais. Gaila, bet kad ir tų nuotykių nebuvo... Belieka tikėti, kad įkvėpimas pavasario link aplankys dažniau ir ilgiau užsibus. Kad būtų saldžiau laukt žiemos atsitraukimo, tirpiname šokoladą ir ruošiame šokoladinį deserčioką.
Ir sumąstyk tu man tiek daug puraus daikto, lietuviškai vadinamo putėsiais (angl. mousse) receptų... Ir vėl dilema - kurį griebti, kaip čia neapsikrovus visos virtuvės (kaip dažniausiai atsitinka), oj oj... Ogi paprastai - vieną kartą bandyti vienaip, kitą kartą - kitaip... Jau numatytas kitas kartas, o šiandien išbandytas E. David (kulinarijos pasaulio veikėjos) receptas, pagirtas ne viename maisto bloge. Tad, pabaigiame arbatėlę (100-ąjį puodelį) ir prie darbo (t.y. malonumo).

Šokoladiniai putėsiai

2 mažiems vilkams :)

2 kambario temperatūros kiaušiniai (trynius atskirti nuo baltymų),
60 g gero juodojo šokolado (70 % kakavos),
2 šaukštų (arba pagal skonį) cukraus

Dubenėlyje ant garų (svarbu, kad dubenėlis neliestų verdančio vandens) ištirpiname šokoladą. Nukeliame ir paliekame atvėsti iki kambario temperatūros. Su žiupsneliu druskos iki standumo išplakame baltymus, įmaišome ir cukrų. Atvėsusį šokoladą maišome su tryniais. Atsargiai, po dalį, įmaišome baltymus, kol masė pasidaro vientisa ir išlieka puri. Sudedame putėsius į indus, kuriuose tieksime ir keletai valandų statome į šaldytuvą.


Skanaus :)
P.S. kad nebūtų taip liūdnai šalta...